Bunglung

We zijn de werkzaamheden gestart in Bunglung.
Bunglung is een dorp met een 1000-tal inwoners[i]. Ze hebben slechts 1 boorput met handpomp. En deze heeft slechts een beperkt debiet. Dit heeft tot gevolg dat er lange wachtrijen ontstaan. Zelfs zo lang dat de vrouwen het soms verkiezen om water te gaan halen uit de dump, die zich even buiten het dorp bevindt. In tegenstelling tot het water afkomstig uit de boorput met handpomp, is het water uit de dump sterk vervuild en bevat het vele schadelijke bacteriën. (zo bleek uit onderzoek van de stalen van deze dump).
Op een kleine kilometer van het centrum van het dorp bevindt zich ook een vrije boorput met daarin zuiver water. Deze werd enkele jaren geleden gegraven door een buitenlandse organisatie.
Het project in Bunglung bestaat er nu uit om een pomp in deze boorput te plaatsen. Deze pomp zal vervolgens verbonden worden met een opslagtank die in het midden van het dorp zal komen te staan. Via deze opslagtank kunnen de dorpelingen dan vervolgens het zuivere water uit de boorput drinken. De verbinding tussen pomp en opslagtank zal bestaan uit een kilometer lange PE-leiding.

Vorige week hebben we samen met het dorp al de funderingen van de betonnen sokkel, waarop de opslagtank zal komen, gegraven. Ook de blokken, die later zullen dienen als bekisting, zijn al gemaakt.
Het enthousiasme van het dorp was enorm. Ze trokken letterlijk de schuppen uit onze handen.

werkzaamheden bunglungDSC08940DSC08855DSC08867

Dit enthousiasme was ook wel een vereiste voor het opstarten van dit project, aangezien eender welk project enkel kan werken als het dorp er volledig achter staat en bereid is om mee te helpen met de realisatie ervan.  Samen met een 30-tal sterke dorpelingen werkten we van 9 u. tot 2u. stevig door, met volgend resultaat als gevolg.

DSC08953
Daarna besloten we om te stoppen aangezien het te warm begon te worden. We wilden ook niet te veel van de dorpelingen eisen omdat ze ook ramadam hebben.
Als we tegen dit tempo door kunnen werken zal de sokkel snel klaar zijn en kan het dorp beginnen met het graven van de greppel voor de PE-leiding.
We houden jullie op de hoogte

 

 

 

De boog kan natuurlijk niet altijd te gespannen staan, dus besloten we om zaterdag en zondag vrijaf te nemen en een bezoek te nemen aan het nationale park “mole”.
Dit is de toeristische trekpleister in Ghana. Je kan er verschillende safari’s doen of genieten van het zwembad.
Zaterdag deden we de jeep- en zondagochtend de wandelsafari.
De jeepsafari was gene vette, maar tijdens de wandelsafari hebben we wel o.a. 4 olifanten gespot.

DSC09007

Onze terugreis verliep niet vlekkeloos.  Een 4 uur lange rit over de Ghanese wegen was te veel gevraagd van de auto van Fred. En na een klein uurtje sleepte de naftbak, de schokdemper en de uitlaatpijp al over het wegdek.
We zijn uiteindelijk toch op zijn Ghanees thuisgeraakt met behulp van een tak en wat touw.

DSC09067 DSC09068

[i]Bron:  www.Jessestatistics.orgOne Response to “Bunglung”

 1. Aster says:

  Hey Jesse,
  Hoe gaat het daar bij jullie?
  Toch nog olifanten gezien lees ik, was wel de moeite he :D
  Ik vroeg mij af wanneer jullie de bus terug naar Accra nemen?
  Groetjes!

Leave a Reply